Felmerült már bennetek a kérdés, hogy mi a különbség a bioborok és biodinamikus borok között? A teljesség igénye nélkül, pár mondatban összefoglava itt találjátok a választ:

A bio- vagy organikus termelést előnybe részesítő szőlőtermelők nem használnak műtrágyákat, szintetikus növényvédő szereket, hormonális szabályozókat. A növényvédelemben kizárólag természetes összetevők jöhetnek számításba: például kén, réz, csalán, zsurló és fűzfalevél és még sok más természetes anyag.

Ezzel szemben a biodinamikus mezőgazdaság egy összetett rendszeren alapul, amit Rudolf Steiner dolgozott ki.

E rendszer szerint a világegyetem hatással van a növény életére. A fogyó és a növekvő hold, a telehold éppúgy befolyást gyakorol a termésre, mint a tengerek mozgására. Így például a biodinamikus művelést gyakorló gazdák előszeretettel alkalmazzák a holdnaptárt, amely hozzáigazítja a szőlőművelést a bolygók, a Hold és a csillagok járásához.

A biodinamikus gondolkodás egységként tekint a gazdaságra, egy szőlőskert esetében nem pusztán a gyümölcsre koncentrál, hanem nagy figyelmet szentel a talajnak is, azt önálló élőlénynek fogja fel, amelyet táplálni kell.

A steineri elveket követő szőlősgazdák a szőlő immunrendszerének megerősítésére, a betegségmegelőzésre törekednek a természet adta eszköztárral.

Homeopatikus gyógyszereket, úgynevezett preparátumokat használnak a talaj trágyázására, betegségek kezelésére vagy kártevők ellen.

A borok engedélyezéséért a nemzetközi Demeter rendszer felel.

Akkor most kóstoljunk meg egy biodinamikus bort! Én az ausztriai Wenzel család szűretlen Sauvignon Blanc-ját választottam, 2017-ből. Csupán azért őket, mert tőszomszédja a ruszti Borakadémiának, ahova járok és mindig a házuk előtt megyek el. Ezt az üveg bort viszont itthon is lehet kapni, a Bortársaságnál vettem 5400 Ft-ért.

A borról röviden: annyi rosszat hallottam már a bio és/vagy bio dinamikus borokról, hogy valami izzadságszagú, macskaszőrben áztatott szalma ízvilágára számítottam, ehhez képeset nagyon kellemes meglepetés ért!

A színe egy arany ragyogással bevont közepes citrom.

Igaz, hogy szállíngózó részecskék vannak a borban, de ez ne tántorítson el senkit, annál intenzívebb ízre számíthatunk, mivel a szűréssel aromakomponenseket is távolíthatnak el. Az illata intenzív, érett alma, mindenféle, túlcsorduló gyümölcs, leginkább körte, egy kicsi szalma. Az íze szintén nagyon intenzív, tutti frutti cukorra emlékeztet, de ugyanakkor teljesen száraz bor. A texturája selymes, kitölti a szájat, engem lehengerelt, főleg, mert van benne egy kis kesernyés, pitypangra emlékeztető vonulat.