Szabó P. Leontina, idegenvezető és borszakértő vagyok. Budapestet és Magyarországot mutatom meg magyaroknak és külföldieknek. Franciául, angolul és olaszul beszélek.

Különösen érdekel a bor- és pezsgőtörténet, borkultúra, borstílusok, úgyhogy a Wine and Spirit Education Trust (WSET) nemzetközi boriskola diploma kurzusát végigjárva vizsgáimat gyűröm.

2018-ban ért meg bennem az elhatározás, hogy ne csak külföldieknek, az utazási iroda által előírt útvonalon, hanem magyaroknak, az én számíze szerint is megmutassam Budapestet.

A séták tematikája visszatükrözi az érdeklődésemet: elég egyszerű lélek vagyok, az étel-ital-szerelem érdekel. Ezen a vonalon indultam el, az első séták voltak a Szerelmes történetek Pesten és Budán, Budai Borvidék túra, Így ittak ők – irodalmi bortúra. Aztán jött az Angyalokkal Budapesten egy karácsonyi ajándék apropóján, ami egy szép művészet- és vallástörténeti túra. A Rózsadombi túrát egy randevúra csináltam, a Zugligeti túra pedig a közvetlen lakóhelyemet mutatja meg. A turizmus nélküli szörnyű covid-hónapokban pedig a Szentendrei Gasztrorgia túra kidolgozásával vigasztaltam magam. A Pezsgőtörténeti túra pedig a Törley Látogatóközpontjának managereként eltöltött évek folyománya. És van még pár séta-ötletem!

A séták borkóstoló részénél nem csak egyszerűen iszunk egy pohár bort vagy pezsgőt, hanem szakszerű magyarázatot kapsz a borvidékről, a szőlőfajtáról, a borkészítési technológiáról. Biztos, hogy te is rácsodálkozol majd arra a szerteágazó tudásra és munkára, ami egy kiemelkedő bor elkészítéséhez szükséges. Aki nem iszik bort, kérhet helyette limonádét. 18 éven aluli vendégeknek alkoholt nem adunk.

Ha programot keresel egy szombat vagy vasárnap délutánra, szeretnél egy kényelmes séta közben izgalmas dolgokat megtudni a városról, jó társaságban lenni és közben finom borokat kóstolni akkor tudok neked segíteni. Akár egyedül, akár a pároddal vagy barátaiddal jössz, mindenhogy jó lesz! 

A sétanaptárat ide kattintva találod.

Ha kérdésed van, ezen az email címen tudsz elérni.

Remélem, hamarosan találkozunk a sétáimon!

Szabó P. Leontina