Szabó Pólika Leontina, budapesti idegenvezető és borszakértő vagyok. Budapestet és Magyarországot mutatom meg magyaroknak és külföldieknek. A jól ismert történelmi személyek magán- és szerelmi élete érdekel és persze a jó ételek és finom borok!

A sétáimon jobban megismerheted Budapestet, a híres múltbeli lakóit, valamint azok kisebb vagy nagyobb titkait, amik megdobogtatták a szívüket. Kóstolhatsz különleges borokat és úgy általában, egy izgalmas történetekkel teli, a szívnek és a szájnak egyaránt élvezetes sétán vehetsz részt.

A száraz tényeket és adatokat elhagyom, mint ahogyan a felszínes, mindenki által ismert történeteket és érdektelen részleteket is.  Csak a lényeg marad: ki és hogyan élvezte az istenadta jó életet és ha ideig-óráig ez nem sikerült neki, hogyan próbált az akadályán túllépni és mégiscsak élvezni.

Nem egy unalmas, száraz tényeket és adatokat ismétlő városnézést vezetek. Nem felszínes, mindenki által ismert történeteket fogsz megismerni. Nem árasztalak el fárasztó és érdektelen részletekkel. Csak a lényeg: ki és hogyan élvezte az istenadta jó életet, és ha nem élvezte, hogyan próbált az akadályán túllépni és mégiscsak élvezni. 

Ha programot keresel egy szombat vagy vasárnap délutánra, szeretnél sétálni, társaságban lenni, közben finom borokat kóstolni és a város titkaira rácsodálkozni, akkor tudok neked segíteni. Akár egyedül, akár a pároddal vagy barátaiddal jössz, mindenhogy jó lesz! 

A séták borkóstoló részénél nem csak egyszerűen iszunk egy pohár bort vagy pezsgőt, hanem szakszerű magyarázatot kapsz a borvidékről, a szőlőfajtáról, a borkészítési technikákról. Biztos, hogy te is rácsodálkozol majd arra a szerteágazó tudásra és munkára, ami egy kiemelkedő bor elkészítéséhez szükséges. 

Eredetileg néprajzot és művészettörténetet tanultam, valamint népi öltözetek varrását és csipkeverést, de hamar rájöttem, hogy nem bírok egy helyben ülni és a kézimunka fölött görnyedni. 

Már gyerekként is nagyon érdekelt a történelem. Emlékszem nagyanyám padlásán imádtam kutatni, mindig az érdekelt, mi volt, hogy volt régen, mindig őt faggattam a múltról.

Mivel tudtam franciául és érdekelt a történelem, a helytörténet, hamar rátaláltam, az idegenvezetésre, mint számomra ideális foglalkozásra. 1999 óta hivatalosan is idegenvezető vagyok. 

A franciáknak mindig van a programban a városnézés mellett borkóstolás, ahol én fordítom a borász szavait. Eleinte mindez hidegen hagyott engem, a borkészítés, szőlészet, maga a bor is, de sok átasszisztált borkóstoló után láttam, hogy mennyi odaadó munka van egy pohár borban és más szemmel kezdtem nézni, mit nézni, kóstolni a bort. Kiéreztem belőle az ízeket, aromákat, savakat, megtanultam, hogy milyen technológiák állnak ezek mögött és a borkészítés tudományának a szerteágazósága annyira elbűvölt, hogy a Wine and Spirit Education Trust (WSET) tanfolyamait elvégezve, jelenleg az ausztriai Borakadémián, Ruszton, tanulok. A diplomakurzust végigjártam, a vizsgákat elkezdtem, de sok vizsgám még hátra van. Szóval tanulok folyamatosan, ami sok kóstolással jár. Így engem a férjem simán elenged, ha azt mondom neki, hogy ma este borozás van a barátnőimmel, nem gond, mehetek, nekem az szakmai program. J

Hát így vontam bele a bor szeretetét a városnézésekbe is, ami szerintem egy nagyon jó párosítás.

Igaz, hogy nekem Budapest a munkahelyem, minden nap látom, ez a tárgya a munkámnak, ezt adom el, de még mindig rá tudok csodálkozni a szépségére, a Dunára, ami szétválasztja és mégis összeköti Budát és Pestet. Olyan szép arányai vannak a dombos Budának, a Duna szélességének és benne a lágy íveknek! A pesti épületek és tornyok... szerintem mindez nagyon szép. És annak ellenére, hogy minden nap ezt nézem a munkámból kifolyólag, még mindig ugyanúgy tetszik, ugyanaz a friss csodálat van bennem Budapest iránt.

És akkor arra gondoltam egyszer, amikor így belefeledkeztem a látványba, ami az Erzsébet hídon fogadott, hogy annyit kaptam ettől a várostól, a munkámat, a megélhetésemet köszönhetem neki, miatta tudok ételt venni a gyerekeimnek. A városból élek. Most vissza szeretnék neki adni valamit abból a sok jóból, szépségből, amit tőle kaptam és ezt úgy tehetem, hogy a benne lakók figyelmét rá irányítom. Elmesélem a lakóknak, hogy egy-egy helyen mi történt, miért érdekes, nevezetes egy tér vagy épület. Így születtek meg a tematikus túráim,  olyan témákkal, amik engem nagyon érdekelnek. Ez pedig nem más, mint a bor, a szerelem és Budapest. Először megcsináltam a Bor, Szerelem, Pest sétát, ami 9 szereplő életét mutatja be egy-egy pesti belvárosi helyszínhez kötve, a középkortól napjainkig. Túra közben kettő bort kóstolunk. A séta időtartama 3 és fél óra. 

Karácsonyra szerettem volna ünnepi hangulatot varázsolni, (magamnak is) és így született meg az Angyalokkal Budapesten séta, ami 9 angyalt mutat be. Az angyalokat vagy szárnyas lényeket szoborként vagy freskóként, mozaikként látjuk viszont különböző épületeken. Közben elmesélem, hogy az isteni hírvivők hogyan jelentek meg az ókori civilizációktól napjainkig. Szó esik többek között mezopotámiai szárnyas lényekről, esszénus angyal imáról, középkori angyal hierarchiáról. Ebben a túrában nincs borkóstoló. Nem csak karácsonyi téma! 

A Bor, Szerelem, Budai Vár séta a Bor, Szerelem, Pest párja. Egy kényelmes séta a Budai Várnegyedben, ahol egy tucatnyi történeten keresztül mesélem el, hogyan boldogultak királyok, nemesek, grófok, közrendűek a középkortól napjainkig a szerelemmel, milyen szokások voltak a középkorban, a török időkben, milyen volt egy bál a 19. században főúri körökben. 

Van egy városnézésem, ami tisztán a borhoz kapcsolódik: a főváros egykori borvidékét, a Buda-Sashegyi borvidéket járjuk be kisbusszal. Sajnos már egyáltalán nem úgy gondolunk a Budai hegyekre, mint borvidék. Pedig régen ez egy nagy és híres borvidék volt, Szentendrétől, Óbudán át, a mai II, XII, kerületen át, Sas-hegy, Gellérthegy, Budafokig. Sajnos csak Budafokon foglalkoznak napjainkban is borral és a többi egykori Buda-Sashegyi borvidék mély álmát alussza. Na erről szeretném fellebbenteni a fátylat. Bejárjuk a régi borvidék emlékeit, a római kortól a XIX. századig, amikor is a filoxéra véget vetett a bortermelésnek a mi fővárosi borvidékünkön. 

A tematikus séták és bortúrák köre folyamatosan bővül, érdemes feliratkozni a hírlevelemre.