Menü
Kosár

Szentendrei GasztrOrgia

Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Új
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
13 000 Ft
Nettó ár: 10 236 Ft

Elérhető opciók

Szentendrei városnézés étel- és borkóstolókkal

Szentendrét elsősorban a festők, képzőművészek városaként ismerjük. Kevesen tudják, hogy régebben bortermő vidékként is nevezetes volt.

Az egykori Buda-környéki borvidék ugyanis valaha Szentendrétől egészen Tétényig húzódott, végig a Duna mentén: a folyó jobb partján elterülő hegy- és dombvidék szőlőskertjeit, szőlőbirtokait foglalta magába.

A cisztercita rend Szentendre környékén már a középkorban is foglalkozott szőlőtermesztéssel. Később új lendületet a törökök elől menekülő délvidéki szerbek, dalmátok és görögök hoztak mind a szőlőművelés, mind a borkészítés területén.

A séta során részletesen mesélek majd a borkészítés csínjáról-bínjáról, például arról, hogy miként érlelték régen ezt a különleges nedűt úgynevezett kácikban, sárral letapasztott törkölykalap alatt. 

Kadarkából aszúbort és ürmösbort is készítettek: ezeket a Dunán, vízi úton szállították külhoni piacokra. A szentendrei szőlőskertek virágkorukban elérték a 2000 hektárnyi kiterjedést és a szőlészet oly nagy mértékben járult hozzá a város meggazdagodásához, hogy a város hét gazdagon díszített kőtemplomot is képes volt felépíteni és fenntartani a különböző felekezetek számára.

Erről a virágzó korszakról is szó lesz szentendrei sétánkon: nemcsak a város történetét ismerhetitek meg, hanem az egykori borvidék különlegességeit is, mégpedig olyan épületek tükrében, amelyek szorosan kapcsolódnak a borkultúrához. Megnézünk egy XVIII. századi pincerendszert, sorra kerül egy szőlőbedobó ablak és meglátogatjuk a szőlősgazdák keresztjét is. 

Természetesen nem csak szellemi táplálékkal szolgálunk nektek ezen a túrán, sok finom helyi ételt-italt is megkóstolunk, mégpedig a következőket:

•   Szabi, a pék kenyerét

•   zöldséges, fűszeres és női szerzetesek által készített csokoládét

•   balkáni ízek kóstolója

•   Külön elintéztem nektek azt a kiváltságot, hogy a szentendrei Rustica borműhely borkóstolója egyébként egy turisták által nem látogatható tipikus szentendrei borospincében lesz. 

De nem csak kóstolni való lesz, hanem hallgatni való is:

•   szerb népzene mini koncert igazi szerb zenésztől

Nagyon jó kis programot állítottam össze nektek, mindenképpen gyertek! 

Délután 15.00 órakor találkozunk a szentendrei Tourinform Iroda előtt, melynek címe: 2000 Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22.

A városnéző séta kb. 18.00 óráig fog tartani. Mivel emelkedőn is sétálunk,  javaslom a magassarkú cipő mellőzését. A borospincében hűvös van, készüljetek egy pulcsival vagy kabáttal. 

A program ára: 13.000 Ft, mely tartalmazza:

•    az idegenvezetést, 

•    illetve a fentebb felsorolt ételeket és italokat

Jelentkezni tudtok a borturak.com weboldalon vagy a Bacchus újratöltve Borutazások Facebook oldalon privát üzenetben. 

Az alkoholos italokat kóstoló mennyiségben (tételenként max 0.5 dl) szolgáljuk fel, köpőcsészét biztosítunk! 

Írjon véleményt!

Megjegyzés: HTML-kód használata nem engedélyezett!
Rossz
Captcha
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.