Menü
Kosár

Szentendrei GasztrOrgia

Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Új
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia
Szentendrei GasztrOrgia

Egésznapos Szentendrei városnézés étel- és borkóstolókkal.

Szentendrét elsősorban a festők, képzőművészek városaként ismerjük. Kevesen tudják, hogy régebben bortermő vidékként is nevezetes volt.

Az egykori Buda-környéki borvidék ugyanis valaha Szentendrétől egészen Tétényig húzódott, végig a Duna mentén: a folyó jobb partján elterülő hegy- és dombvidék szőlőskertjeit, szőlőbirtokait foglalta magába.

A cisztercita rend Szentendre környékén már a középkorban is foglalkozott szőlőtermesztéssel. Később új lendületet a törökök elől menekülő délvidéki szerbek, dalmátok és görögök hoztak mind a szőlőművelés, mind a borkészítés területén.

A séta során részletesen mesélek majd a borkészítés csínjáról-bínjáról, például arról, hogy miként érlelték régen ezt a különleges nedűt úgynevezett kácikban, sárral letapasztott törkölykalap alatt. 

Kadarkából aszúbort és ürmösbort is készítettek: ezeket a Dunán, vízi úton szállították külhoni piacokra. A szentendrei szőlőskertek virágkorukban elérték a 2000 hektárnyi kiterjedést és a szőlészet oly nagy mértékben járult hozzá a város meggazdagodásához, hogy a város hét gazdagon díszített kőtemplomot is képes volt felépíteni és fenntartani a különböző felekezetek számára.

Erről a virágzó korszakról is szó lesz szentendrei sétánkon: nemcsak a város történetét ismerhetitek meg, hanem az egykori borvidék különlegességeit is, mégpedig olyan épületek tükrében, amelyek szorosan kapcsolódnak a borkultúrához. Megnézünk egy XVIII. századi pincerendszert, sorra kerül egy szőlőbedobó ablak, bekukkantunk egy szőlősgazda házába és meglátogatjuk a szőlősgazdák keresztjét is. 

Természetesen nem csak szellemi táplálékkal szolgálunk nektek ezen a túrán, sok finom helyi ételt-italt is megkóstolunk, mégpedig a következőket:

•   Szabi pék kenyerét

•   zöldséges, fűszeres és női szerzetesek által készített csokoládét

•   szerb sorbetet

•   kézműves fagyit Szentendre első fagyizójában

•   eperbort és hagyományos eljárással készült ürmösbort

Külön elintéztem nektek azt a kiváltságot, hogy a szentendrei Kőhegy borászat borkóstolója egyébként egy turisták által nem látogatható tipikus szentendrei borospincében lesz. 

De nem csak kóstolunk, hanem tanulunk is:

•   főzőiskolában mi magunk készítjük majd el az ún. bagócát csicseriborsóból és megismerjük a gibanica (szerb rétes) titkait

•   szerb népdal tanulás igazi szerb zenésztől

Nagyon jó kis programot állítottam össze nektek, mindenképpen gyertek! 

Reggel 10.00-kor kisbusszal indulunk Budapestről, az úton mesélek majd Óbudáról, a római korról, aztán Szentendrén töltjük a napot városnézéssel, evés-ivással, egy kis tanulással, főzéssel, borkóstolóval, és élvezhetjük ennek a varázslatos vidéknek különleges atmoszféráját.

Este 18.00-ra érünk vissza Budapestre. 

Az egész napos program ára: 25.000 Ft, mely tartalmazza:

•    az utazást oda-vissza

•    az idegenvezetést, 

•    illetve a fentebb felsorolt ételeket, italokat, valamint a főzőiskolai oktatást

Jelentkezni tudtok a borturak.com weboldalon vagy a Bacchus újratöltve Borutazások Facebook oldalon privát üzenetben. 

Az alkoholos italokat kóstoló mennyiségben (tételenként max 0.5 dl) szolgáljuk fel, köpőcsészét biztosítunk! 

Írjon véleményt!

Megjegyzés: HTML-kód használata nem engedélyezett!
Rossz
Captcha
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.